Siirry sisältöön
Avoimet työpaikat Täytä hakemus
Avoimet työpaikat Täytä hakemus
Avoimet työpaikat Täytä hakemus
Avoimet työpaikat Täytä hakemus

Kun elämä on tärkeämpää kuin työ

Vara-Avulla työskentelee monta mahtavaa varahenkilöä ja nyt on aika tuoda heitä esille. Istu siis alas ja ota kuppi kuumaa – kerromme sinulle Vara-Avun luottokeikkailija Marian tunnelmia työstään kaupan alalla.

Marian kokemus huomattiin heti 

Maria löysi tiensä Vara-Avulle muutama vuosi sitten valmistumisen jälkeen. Maria tunnistettiin heti moniosaajaksi ja rekrytointiprosessi eteni nopeasti molemmin puolin. “Minulla on kokemusta kaupan alalta, sillä työskentelin aiemmin Alepalla vakkarina koulun ohella. Tein Alepalla myös vastuuvuoroja, joista opin paljon ja halusin hyödyntää taitojani kaupan alalta”, kertoo Maria.

“Olen pienestä kaupasta lähtöisin, joten teen mielelläni S-Marketin vuoroja. Vara-Avun kautta teen muun muassa kassahommia ja heviä – monenlaista, sillä osaan nämä kaikki.” Työntekijät voivat varausjärjestelmän kautta varata haluamiaan vuoroja. “Vuorot on nimetty siten, että vuorossa lukee esimerkiksi kassa. Kaupat ovat kuitenkin usein lisänneet vastuutani oppiessaan tuntemaan minut. Vaikka olisinkin kassavuorossa, voin päästä esimerkiksi kentälle hommiin”, Maria kertoo.

Kun elämä on tärkeämpää kuin työ

Läpi keskustelun Mariasta huokuu tarmokkuus ja ihailtava tekemisen meininki. Maria on tehnyt paljon töitä niin koulun ohella kuin sen jälkeenkin ja nytkin hänellä on toinen päätyö. “Voitteko kuvitella, ennen tein kesälomatkin Vara-Avun kautta töitä. Nyt pidin kesällä lomaa.” Vapaa-ajan kasvaneesta arvostuksesta Maria kiteyttää osuvasti: “Suunnittelen kaupan alan työt muun elämän ehdoilla – Vara-Apu mahdollistaa sen, että voin tehdä näin. Muu elämä on tärkeämpää kuin työ.”

Maria kiittelee työntekijöiden vapautta valita omat työvuoronsa. “Työvuoroja varataan kalenterista, jossa voi lukita päiviä, viikkoja tai kuukausia. Näen työvuoroja vain niille päiville, jotka olen jättänyt auki. Varaan mieluiten lyhyempiä, 4-5 tunnin vuoroja. Harvassa työssä on mahdollisuus tehdä näin ihanan lyhyitä vuoroja. Tuntee saavansa vapaapäivänäkin paljon aikaiseksi neljän tunnin työvuoron jälkeen, mutta silti jää koko päivä aikaa vielä omiin menoihin ja rentoutumiseen.” Totta on, että Vara-Apu on juuri oikea valinta henkilölle, joka kaipaa joustavuutta elämäänsä. Elämä on välillä hektistä ja juuri niissä hetkissä Vara-Apu haluaa tarjota helpon tavan työskennellä juuri omien ehtojen mukaan. 

“Arvostan suuresti myös sitä, että saan olla rauhassa silloin kun en halua ottaa vuoroja vastaan. Kun kalenteri on kiinni, se on kiinni – eikä minua silloin häiritä tekstiviesteillä”, Maria kertoo.

vara-apu työntekijän kommentti

Tässä se on, Vara-Avun merkitys

Maria on saanut kiitosta niin kaupoilta kuin asiakkailtakin eikä ihme, hän on todellinen luottopakki. “Olen saanut kuulla olevani osaava, nopea, ystävällinen ja pärjääväni mihin vain minut laitetaankin. Etenkin osaamisesta kiitellään, sillä kaupat eivät oleta minun osaavan kaikkea alkuun. Varahenkilön suurin miinus on se, että monesti luullaan etten osaa monia asioita.”

Tähän puutteeseen on Vara-Avulla tartuttu. Ei ole kenenkään etu, jos työntekijät joutuvat työskentelemään vailla tarvitsemaansa osaamista tai tukea. “Koen että Vara-Avulla koulutetaan hyvin. Koska olen tehnyt työtä aiemmin, muistin yhden kassakoulutuksen jälkeen kaiken. Vara-Avulta kysyttiin haluanko enemmän koulutusta ja olisin varmasti saanut, jos olisin tarvinnut”, Maria summaa. 

Vara-Avulla arvostetaan kaikkia työntekijöitä valtavasti ja pidetään omien puolta. “Vara-Apu on hoitanut aina todella hyvin kaiken. He ovat aina olleet todella ystävällisiä ja auttaneet minua. Jos jossain työvuorossa on sattunut jotain, minua on aina kuunneltu Vara-Avulta ja he ovat puuttuneet asiaan.”

Maria muistelee erästä tilannetta keskustelun lomassa: “Yhtenä kertana minun oli tarkoitus jatkaa toisesta työstäni Vara-Avulle iltavuoroon. Pukuhuoneen lukkoon oli katkennut avain, enkä päässyt pukuhuoneeseen sisään, jossa kaikki tavarani olivat. Soitin itku silmässä Vara-Avulle kertoen tilanteesta etten pääse työvuoroon. He rauhoittelivat ettei ole mitään hätää, he ilmoittavat kaupalle asiasta”.

Vara-Avun arvot pohjautuvan siitä, että kaikki tiimiläiset ovat olleet töissä kaupan alalla – tiedetään mitä työ vaatii. Siksi Vara-Avulla halutaan tehdä mahdollisimman hyvä työkokemus varahenkilöille, jotka ovat aivan yhtä arvokkaita työntekijöitä kuin vakinaisetkin. Marian kanssa käyty keskustelu kiteytti hyvin ajatuksen, että “tässä se on, Vara-Avun merkitys – tuoda arvostusta varahenkilöillemme.”

Juttuun on haastateltu Mariaa, joka aloitti Vara-Avulla vuonna 2018. 

Vara-Avun työntekijä Maria